Vzpomínka na oběti holokaustu

V pátek 27. ledna 2017 jsme si jako každý rok připomněli památku obětí holokaustu, protože v tento den byl v roce 1945 osvobozen koncentrační tábor Osvětim.  Holokaust je jednou z nejsmutnějších kapitol lidských dějin.  Ne, že by minulost lidstva nebyla i v jiných obdobích plná bolesti a utrpení, nicméně na holokaustu – neboli cíleném vyvražďování jiných ras (zejména Židů a Romů) – je nejstrašnější to, že je spojen s moderním člověkem a moderním věkem.

Když dnes o holokaustu přemýšlíme, všechny strašné věci, které se pod tímto pojmem schovávají, se zdají neskutečné. Na vyvražďování Židů však není nic neskutečného. Je to hrůzný fakt a důkaz, co vše může vyplynout z toho, jestliže lidé dovolí zlu, aby se rozšířilo.

Pro žáky byla nachystána vzpomínková pietní akce – každý si při příchodu do školy mohl zapálit svíčku a umístit ji do symbolické Davidovy hvězdy.  Ve vestibulu již tradičně čekala nástěnka na toto téma. Cestu do šaten pak lemovalo několik textů, kde se žáci mohli seznámit s norimberskými zákony a z nich vycházejícími protižidovskými opatřeními.

Comments are closed.

© 2016 ZŠ UKRAJINSKÁ, OSTRAVA - PORUBA / Prohlášení o přístupnosti / HELP DESK / CHILLI