ŠD akce – školní rok 2015/2016

Pletení košíků z pedigu

Atletický trojboj

 

Otázky s obrázky – Přírodovědné soutěže se zúčastnilo celkem 45 dětí z 1. – 5. třídy. Při řešení soutěžních otázek děti poznávaly život savců, ptáků, plazů, obojživelníků, mořských živočichů a hmyzí říše.

Hledání užovky červené – Přírodovědná soutěž probíhala na školním hřišti. Na jednotlivých stanovištích plnili žáci úkoly zaměřené na znalosti o zvířatech žijících v Severní Americe.

Fotbalový turnaj – Na školním hřišti jsme si zahráli skvělé sportovní utkání. Holky i kluci bojovali o co nejlepší výsledek a nakonec vyhrál tým ze IV. oddělení. Malí fotbalisté si akci brzy zopakují.

Šachový turnaj – Dne 28. 4. jsme slavnostně vyhodnotili 3. ročník Zimního šachového turnaje, kterého se zúčastnili malí šachisté ze všech oddělení školní družiny. Všem, kteří turnaji věnovali čas a úsilí děkujeme a blahopřejeme!

Umístění: 1. místo – Štěpán Jaroš, 2. místo – Filip Uhl, 3. místo – Samuel Kollár

  SAM_3703

Relaxace v čajovně – Ve čtvrtek 21. 4. jsme si užili odpočinkové lenošení spojené s pitím ovocných a bylinkových čajů. Děti se dozvěděly o historii čajových nápojů, vybarvily si mandaly a relaxovaly u hudby.

Noc s Andersenem – Tradiční noc ve školní družině se letos uskutečnila v předvečer narození světového pohádkáře Hanse Christiana Andersena. Děti si slavného spisovatele připomněly čtením, vyprávěním, soutěžemi a sledováním pohádky. Nechyběla ani oblíbená večeře v podobě pizzy. Děkujeme rodičům za pomoc s přípravou akce!

Družinové karaoke – Odpoledne plné známých písniček si děti užily poslední březnový den.

Velikonoční tvoření – proběhlo v pondělí 14. 3. Opět jsme zakoupili u sociálního podniku „Krabičky v.d.“ tvořivé sady a tím jsme přímo podpořili udržitelnost chráněných pracovních míst a zaměstnávání osob se zdravotním znevýhodněním. Děti si zdobily pevné lepenkové polotovary s velikonočním motivem zajíčka.

Sypaná batika – V týdnu před jarními prázdninami si děti zdobily látkové prostírání.

Maškarní karneval – Tak jako vloni proběhl i letos na začátku února maškarní karneval. Vyzdobené prostory družiny se zaplnily pohádkovými a nadpřirozenými postavami. Díky nim jsme se mohli přenést do kouzelného světa princezen, odvážných rytířů, pirátů, čarodějnic, břišních tanečnic a kovbojů. Během odpoledne se soutěžilo, zpívalo a tančilo. Pro nejlepší masky a vítěze tanečních soutěží byly připraveny odměny. Zakončení karnevalu rozproudila oblíbená tombola, ze které si každý odnesl malý dárek. Vřelé díky patří dětem a jejich rodičům za důkladnou přípravu masek, podporu celé akce a dárky do tomboly, bufetu.

Společná kompozice – Děti vyráběly pestrobarevné masky pro blížící se družinový karneval.

Zdravý životní styl – 13. 1. 2016 prožily děti naší družiny soutěživou hodinku s tématem „Zdraví = radost, pohyb, spánek, strava“. Vyplnily si kvízy o potravinách, o lidském těle, procvičily postřeh, zasmály se u školních vtipů a zacvičily si “Pozdrav Slunci“. Na závěr jsme sepsali ideální jídelníček očima dětí a žebříček nejoblíbenějších jídel. Hodinku jsme zapili bylinkovým čajem.

Vánoční posezení – proběhlo již tradičně v každém oddělení. Vařili jsme punč, vyprávěli jsme si o svátečních tradicích, zapalovali jme prskavky, vyprávěli jsme si pohádky, zdobili jsme stromeček. 

Adventní tvoření – si děti užívaly v posledním předvánočním týdnu. Zakoupili jsme u sociálního podniku „Krabičky v.d.“ tvořivé sady a tím jsme přímo podpořili udržitelnost chráněných pracovních míst a zaměstnávání osob se zdravotním znevýhodněním. Děti si zdobily pevné lepenkové polotovary s vánočními motivy.

Turnaj ve stolním fotbale – V listopadu proběhl již 4. ročník. Zúčastnilo se jej celkem 24 dětí, které hrály ve dvojicích proti sobě. Účast obohatila i děvčata, z nichž Markéta Kofroňová a Barbora Skočková obsadily 4. místo. Vítěznou dvojicí se letos stali Jiří Fiala a Filip Uhl. Nálada byla jako u všech turnajů „bojová“! Rozhodčí však dbali na dodržování pravidel a fair play přístupu. Všem soutěžícím gratulujeme!

Dobrovolná sbírka – Naše školní družina se každým rokem přidává k dobročinným akcím určeným dětem, které nemají stejné možnosti jako my. Důvodem může být nemoc nebo sociální znevýhodnění. V minulých letech jsme uspořádali sbírku plyšových hraček pro Domov pro matku a dítě a sbírku dětských knih pro Odbor sociální péče o dítě. Letos jsme se aktivně zapojili do „Sbírky lízátek pro dětskou onkologii Ostrava“.  Po celý měsíc listopad děti dobrovolně přinášely lízátka a ty jsme předali jako dárek dětem do nemocnice. VŠEM rodičům a jejich dětem VELMI DĚKUJEME ZA PŘISPĚNÍ DO SBÍRKY !

DSC07818

 

 

 

 

 

 

 

Pečení ve školní kuchyňce – V týdnu od 18. 11. do 20. 11. se školní kuchyňkou linula vůně lineckého těsta. Děti si vykrajovaly svá jména a po upečení si mohly voňavé sladkosti hned sníst.

Dárky pro seniory – Každoročně vyrábíme dárky, které poslouží ke zpříjemnění svátečních chvil v době vánoční. 

Zájmové denní činnosti probíhají v každém oddělení individuálně. Přinášíme pár momentek z těchto aktivit.

Seznámení s knihou – Ve čtvrtek 15. 10. proběhla ve všech odděleních školní družiny akce pod názvem „Seznámení s novou knihou“. Akcemi tohoto typu podporujeme v dětech zájem o čtení, jelikož právě čtení s porozuměním přispívá k jejich celkovému rozvoji a současně dětem rozšiřuje chápání i cit pro slova. Děti si formou zábavného kvízu procvičily paměť a při ilustracích ke čteným pohádkám také fantazii.

Podzimní sportování – se neslo v duchu fair play. Sportovní klání družstev prověřilo vzájemnou podporu, pomoc a souhru všech zúčastněných dětí.

© 2016 ZŠ UKRAJINSKÁ, OSTRAVA - PORUBA / Prohlášení o přístupnosti / HELP DESK / CHILLI